perjantai 12. kesäkuuta 2020

Ahistaa, kiukuttaa, nakertaa? -Siivoa vessa

Jokaisella meistä on varmasti jokin höyryjen purkamiseen tai asioiden jäsentämiseen soveltuva metodi. Toiset lähtevät juoksulenkille Töölölahden ympäri, jotkut metsään lemmikin kanssa tai salille nostelemaan rautoja. Minä siivoan vessan. 

En voi sietää lavuaarin tasoille kertyvää pyyhepölyä. Pyyhkäisen pölyt normaali-aikanakin monta kertaa viikossa ja nyt korona aikana vielä useammin. Se on sellaista "olen saanut tänään jotain aikaiseksi" -puuhastelua. Aikaa toimenpiteeseen menee 2 min kun puhtaita rättejä ja pesuainetta on aina käden ulottuvilla ja loppupäivän voin onnitella itseäni reippaudesta. 

Silloin kun puretaan höyryjä, pestään vessa vähän perusteellisemmin. Meidän vuokrakotimme vessaan on joskus aikanaan asennettu vesiputket niin, ettei niiden väleistä kerta kaikkiaan pysty siivoamaan kunnolla. Paitsi silloin kun höyryää riittävästi. Silloin saa kaakerrettua vuosikausia sitten talossa asuneiden vuokralaisten sytyttämättömät tupakat putkien välistä ja samalla kilokaupalla ryönää. Onneksi normipäivänä ihan niin riittäviä höyryjä ei ehdi kehkeytyä, mutta eipä sitä vessaakaan tarvitse alvariinsa pestä hammasharjalla ja pumpulipuikoilla. Rätti riittää ylläpitosiivoukseen ja pään tyhjennykseen.

Aviomiehen ja jälkikasvun kunniaksi on todettava, ettei kertaakaan ole tarvinnut kaivaa pumpulipuikkoja esiin heidän takiaan. Muutenkin höyrysiivoaminen on lähinnä asioiden järjestelyä mielessä. Kun mieltä painaa jokin asia, mitä ei pysty itse järjestämään tässä ja nyt, on helpottavaa purkaa energiaa johonkin helppoon käytännön tekemiseen. Vessan siivous on kätevä sijaistoiminto, koska se on joka tapauksessa tehtävä. Kun samalla saa lokeroitua omia ajatuksia paikoilleen, hyöty tulee tuplana.

Tiedän, että monelle vessan siivous on inhokkihommaa. Pointti ei olekaan tehdä sitä mistä eniten nauttii silloin kun kiehuttaa, vaan valita ajatustyön kannalta tehokkain keino. Minäkin söisin mieluummin jäätelöä tai ratsastaisin auringonlaskuun, mutta eivät ne ole itselleni toimivia keinoja ajatustyöhön.

Vessan puhtauden asteesta voi päätellä meillä paljon emännän mielialasta. Kun voit käyttää kaakeleita peilaamiseen ja ilmassa leijuu tuore pesuaineen tuoksu, voit turvallisin mielin avata keskustelun aiheesta kuin aiheesta. Sen sijaan, jos pöntön päällä on sankka pölykerros ja lavuaarin reunalla kakkaa pyllynpesun jäljiltä, on parasta olla kuin ei olisikaan. Jutellaan sitten, kun vessa on taas puhdas ja mieli järjestyksessä.

Puss och Kram!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti